Haber

İkinci tur geliyor: İktidar ‘rövanş’, muhalefet ‘sürpriz’ arayacak

ANKARA – Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk yarışını 4,5 puan farkla önde kapatan Cumhur İttifakı, ikinci yarış için hedefi yükseltti. Kulislerde ‘yüzde 55 oyla kazanacağız’, ‘İstanbul seçiminin rövanşını kazanacağız’ yorumları yapılıyor. Millet İttifakı yeni bir strateji üzerinde çalışıyor.

14 Mayıs seçimlerine giren siyasi partiler, ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk değerlendirmelerini yapmaya ve stratejilerini oluşturmaya başladılar.

AK Parti toplantılarında birinci basamakta uygulanan seçim stratejisinin başarılı olduğuna dair değerlendirmeler yapılırken, ikinci kuşakta da bu stratejinin devam etmesi sürpriz olmaz. Cumhur İttifakı’nın milletvekili seçimlerinde çoğunluğu kazanmasının ardından istikrar için Cumhurbaşkanlığı’nın Cumhur İttifakı ile uyumlu olması gerektiği tezi tartışılacak. Ayrıca seçimde etkili olan Sinan Oğan’ın seçmenlerini yüzde 5 oyla ikinci cins olmaya ikna etmeye yönelik çalışmalar yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yaptığı açıklamada, “14 Mayıs’ta elde ettiğimiz başarıyı daha büyük bir zaferle taçlandırmanın zamanı geldi” diyerek, ikinci tipte daha tez sonuç alınacağını ilan etti. İktidar çevrelerinde bu oran yüzde 55 olarak ifade ediliyor. “Cumhurbaşkanı oyların yüzde 49,5’ini aldı. Bu kadar küçük bir farka rağmen ne AK Parti’den ne MHP’den ses çıkmazken, yüzde 45 oy alan muhalefet kim daha demokrat diye bağırıyor aslında.

28 Mayıs’ta yapılacak seçimde daha yüksek oy alınacağı argümanını gündeme getiren bir kurmay, 2019’da tekrarlanan İstanbul seçiminde muhalefetin büyük farkla kazandığı İstanbul seçimlerine atıfta bulundu. yerel seçimler” dedi ve “2. İstanbul seçimlerinin intikamını önümüzdeki turda alacağız” dedi.

CHP’NİN YENİ STRATEJİ OLUŞTURURKEN CEVAP ARAMASI GEREKEN SORULAR

Millet İttifakı Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, son yaptığı açıklamada, “Sandıktan değişim mesajı çıktı… 12 günümüz var, bu karanlık tünelden çıktık…” dedi. Sorunlu alanları sandığa götürmek ve kendisine oy vermeyen seçmeni ikna etmek. İYİ Parti’ye oy vermek için sandığa gitmesini sağlamak için hangi mesajlar kullanılacak? soruların cevaplanması gerekiyor

Sandığa gidip Kılıçdaroğlu’na oy vermesi gereken CHP’nin ikinci sorun alanı yeni seçmen kazanmak. Burada da sandığa gitmeyen milyonlarca seçmenin, geçersiz oy kullanan seçmenin, temel tıpta oyların yüzde 5’inden fazlasını alanların ikna edilmesi gerekiyor. CHP kaynakları, incelenen stratejinin tüm bu sorulara yanıt aradığını belirtiyor.

BÜYÜK TOPLANTILAR OLMAYACAK, AMAÇ ODAKLI ÖZEL BÖLÜMLER YAPILACAK

Cumhur İttifakı adayı Erdoğan ile Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu arasında büyük bir yarışa dönüşecek olan ikinci tip stratejide netleşen konulardan biri de 12 günlük süreçte büyük mitinglerin olmayacağı. dönem. CHP kaynakları, “Büyük mitingler yapmayacağız. Sosyal medyayı güçlü bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Önemli olan sandığa gitmeyen ve geçersiz oy kullanan milyonlarca seçmeni ikna etmek. Bununla ilgili de çalışmalar başlatıldı” dedi.

CHP’nin ikinci tip çalışmasında gençler, kadınlar gibi hedef odaklı kesimlere yönelik özel ifadeler içeren çalışmalar yük olacaktır. AK Parti listelerinden Meclis’e giren HÜDA-PAR’ın tarihçesi ve okunuşu da çalışmada ayrı bir yere sahip olacak. Kaynaklar, “HÜDA-PAR’ın Anayasa değiştirilemez, milletvekillerinin yemin metni değiştirilsin, anayasa değiştirilsin” gibi sözlerini açıklayarak terör örgütünü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sokan bir zihniyeti deşifre edeceğiz değerlendirmesinde bulunuyor. kadınlara bakış açısı.”

SİNAN OĞAN İLE ‘DİPLOMATİK TEMASLAR’ DEVAM EDECEK

Kılıçdaroğlu’nun seçimin ardından oyların yüzde 5’ini alan Cumhurbaşkanı adayı Sinan Ogan ile telefon görüşmesi yaptığı biliniyor. Kaynaklar, Oğan ile “diplomatik görüşmelerin” devam edeceğine işaret ederek, “Sn. Ogan kendini milliyetçilik yoluna adamış bir kişidir. Altı okumuzdan biri de milliyetçiliktir. Bir ve birlikte aynı ideali paylaşıyoruz. Terör örgütlerine karşıyız. Bir ve beraber hareket edebileceğimizi düşünüyoruz.”

DEVA, GELECEĞİN YETERİNCE KATKIDA BULUNMADIĞINI İDDİA ETMİŞTİ

Seçim sonuçlarına göre CHP 168 milletvekili ile Meclis’te temsil hakkını kazandı. CHP’nin ittifak ortakları Deva Parti 15’er, Saadet Partisi 10, Gelecek Partisi 10, Demokrat Parti 3, ÂLÂ Parti ve Türkiye Değişim Partisi 1’er kez kazandı. Böylece CHP listesinden 6 parti 40 milletvekili ile Meclis’e girdi. Bu ittifak partilerinin çok sayıda milletvekilliği kazanmasına rağmen CHP ve Kılıçdaroğlu’na çok oy getirmediği ileri sürülüyor. Taraflar bu tartışmaya yansır. Gelecek Partisi’nden bir yetkili, “Bir değerlendirme yapacaksak ‘Toplumsal değişim talebini karşılayamadık’ demek gerekiyor. Suçluyuz ama ana muhalefetin yüzde 40’lara ulaşması gerekirken neden bu orana ulaşamadığını tartışması gerekiyor. AK Parti yüzde 7 düştüyse bunda bizim oradan ayrılmamızın etkisi var. Seçmenlerimizi CHP’ye oy vermeye ikna ettik. CHP’nin oyları 60-65 ilde arttı. Bu artışta bizim de katkımız oldu” dedi.

DEVA Partisi’nden bir yetkili, bunun doğru dürüst çalışılmadığını belirterek, “Çıkılması zor yerlerden milletvekillerini çıkardık. Manisa’da 4’ten geldik. Kahramanmaraş’ta 2 tane çıkardık. Arkadaşlarımız çok çalıştı. Milletvekilliği CHP’nin oyu ile kazanıldı” dedi. Bu tartışmaların ikinci tipten sonra bırakılması gerektiğine dikkati çeken yetkili, “Gündemimiz artık ikinci tip. Bunu 15 gün sonra konuşalım. Önümüzde sandık var, artık enerji ithal etmek hatasız değil. Gerekirse kavgayı sonra yapalım. Meclis çoğunluğunu kazanan Cumhur İttifakı seçimi önde bitirdiği için manevi üstünlüğü var ama bu ikinci klasmanda kazanılamayacağı anlamına gelmiyor. Yeterli çalışma ve yeni bir strateji ile ikinci türü kazanabiliriz. Özellikle bize oy vermeyen farklı departmanları motive edecek bir çalışma öngörülmeli. Bu bir oyun değiştirici olmalı.”

İYİ PARTİ SEÇİMİ İÇİN YENİ BİR STRATEJİ GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Millet İttifakı cephesindeki tartışmalardan biri de UYGÜN Partili seçmenlerde yangın çıktığı yönünde. ÂLÂ Partisi’nin izlediği dengesiz politika nedeniyle oy oranını artıramadığı değerlendirilirken, seçim sonuçlarının da “masa dışı” krizin hem partiye hem de bütüne verdiği zararın bir göstergesi olduğu söyleniyor. adaylık sürecinde giderilmedi. Bu değerlendirmeleri yalanlamayan bir ALA Parti yetkilisi, aldıkları yüzde 10’luk oy için “Şükürler olsun ki yerimizdeyiz” dedi. Elde edilen sonuçta milletvekili aday listesindeki aksaklıkların, kurumsallığın ve ortak yönetimin ortadan kalkmasının da etkili olduğu kaydedildi.

İYİ Parti’den bir kadro, YETER Partisi seçmenlerinin tamamının Kılıçdaroğlu’na oy vermediği iddiasının haklı olduğunu söylüyor. Adaylık sürecinde ÂLÂ Parti seçmeninin yüzde 30-40’ının Kılıçdaroğlu’na oy vermeyebileceği konusunda uyarıda bulunduklarını ancak aday belirlendikten sonra kampanya sürecinde bu oranın düşürülmesi için çalıştıklarını anlatan kadro, “Eğer iş olursa yetmez, bunu değerlendirmek ve yeni bir strateji geliştirmek lazım.”

haberborcka.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu