Ekonomi

AYB’den Nisan’da 1 milyar 378 milyon dolarlık ihracat

Döviz kurlarındaki artışın maliyetlerdeki artışın gerisinde kalması dünya çapındaki durgunlukla birleşince hem Türkiye’de hem de Ege Bölgesi’nde nisan ayında ihracat adetlerinin eksiye düşmesine neden oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri, Nisan ayında 1 milyar 378 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi. Egeli ihracatçılar, Nisan 2022’de 1 milyar 747 milyon dolarlık ihracatının yüzde 21 gerisinde kaldı.

Nisan ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 17 azalarak 19,3 milyar dolar oldu. Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2023 yılı Ocak-Nisan dönemindeki ihracatı yüzde 2 azalarak 6 milyar 45 milyon dolar olurken, geçen yılın ihracatı yüzde 3 artarak 18 milyar 129 milyon dolar oldu.

Tarımsal ihracat artmaya devam etti

Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatı yüzde 4,5 artarak 505,8 milyon dolardan 528,9 milyon dolara yükseldi. AYB’den tarım ürünleri ihracatı Ocak-Nisan döneminde yüzde 20 artarak 2 milyar 405 milyon dolara, son 1 yılda yüzde 16,4 artışla 6 milyar 112 milyon dolardan 7 milyar 118 milyon dolara yükseldi. dönem.

Sanayi kolları ihracatı yüzde 32 azalışla 1 milyar 124 milyon dolardan 764 milyon dolara gerilerken, madencilik sektöründeki kan kaybı yüzde 28 oldu. Maden şubesi Türkiye’ye 84,5 milyon dolar döviz kazandırdı.

Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, 177,5 milyon dolarlık ihracat performansıyla zirvedeki yerini korusa da ihracatındaki yüzde 34’lük düşüşü düzeltemedi.

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 3 ihracatçı birliği nisan ayında ihracatını artırmayı başarırken, her ay ihracat rekorları kıran Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, nisan ayında yüzde 290 ihracat artışı ile rekorlarına bir yenisini daha ekledi. ihracat artışı ve 65,8 milyon dolar döviz getirisi oldu.

İhracatı 135 milyon dolardan 118 milyon dolara gerileyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ikinci sıradaki yerini korurken, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği yaptığı ihracatla ilk sıradaki üçüncü sırayı aldı. 115 milyon dolarlık performans

Nisan ayında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 90 milyon dolar, Ege Maden İhracatçıları Birliği ise 84,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 21 artışla 56 milyon dolardan 67,4 milyon dolara çıkarırken, Ege Mobilya Kağıt ve Orman İşleri İhracatçıları Birliği 81,3 milyon dolar ihracat yaptı. Nisan 2022’de 65 milyon dolara ulaştı, 2023 Nisan’ında dolar ihracat seviyesinde kaldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Nisan ayında AYB’nin ihracatına 64 milyon dolar katkıda bulundu.

Tütün ihracatı yüzde 16 arttı

Türkiye’nin klasik ihracat ürünlerinden biri olan tütün ihracatındaki artış Nisan ayında da devam etmiştir. 2022 Nisan ayında 48,5 milyon dolar olan tütün ve tütün ürünleri ihracatı, 2023 Nisan ayında 56,3 milyon dolara yükseldi.

Ege Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 32 milyon dolarlık ihracat başarısı yakalarken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği de Nisan ayını 12,6 milyon dolarlık ihracatla kapattı.

Eskinaz; “Mevcut olanı sürdürmek zorlaştı”

2023 yılına “ihracat rakamlarında mevcut durumu sürdürmek” hedefiyle girdiklerini söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 4 aylık süreçte mevcut varlıkları savunma çabalarının sonuçsuz kaldığını savundu. yaklaşık bir yıldır ihracatçılar olarak karmaşadan bahsediyorlardı ama olumlu bir yaklaşım göremiyorlardı.

İhracatçılar olarak minimum 3 aylık sipariş programı ile çalıştıklarının altını çizen Eskinazi, “2022’nin ikinci çeyreğinden itibaren siparişlerin seyrine göre uyarılar veriyoruz. yıl. İhracatçılar ayakta kalabilmek ve istihdamı koruyabilmek için sermayelerini azaltmanın değeri ile mücadele ediyor. İhracatçılarımız para kazanamadıkları için ceplerinden para kaybediyorlar. İhracatçılarımızın finansmana erişimindeki sorunlar çözülmezse kurlarda yüzde 7’lere varan ticaret açığı kapanmaz ve döviz kurlarında enflasyona paralel bir artış olmadıkça ihracatta gerileme devam eder. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kararları ihracatçıları korkutuyor. Firmalarımız ihracattan soğudu. İhracatçılarımız fiyatı karşılayamadıkları için bazı siparişleri alamıyor ve bu siparişler rakiplerimize kaydırılıyor. Ulusal ölçekte alınabilecek önlemler alınmadığı için Avrupa ve ABD gibi küresel piyasalarda devam eden nakit sıkılaştırma politikaları talebin durgun olmasına neden oluyor. Dünya genelinde elektrik fiyatlarında yaşanan düşüş Türkiye’de tarifelere tam olarak yansımadı. Elektrik fiyatlarında yüzde 50’lik bir düşüş olursa, döviz kurlarında enflasyona paralel bir artış olursa, kredi muslukları açılırsa, bir an önce ihracatçıya TCMB’den kredi verilirse ihracatımız toparlanma sürecine girecek. 2023’ün ikinci yarısı. Bu şekilde bugünü savunmamız mümkün olacak.”

Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 62 milyon dolar

Nisan ayında Ege Bölgesi’nin ihracatı 2 milyar 62 milyon dolar olarak kaydedildi. Ege Bölgesi, Nisan 2022’de 2 milyar 734 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Bölgesi’nin ihracatında erime yüzde 24,5’e ulaştı. Ege Bölgesi’nde 9 ilde ihracat azaldı.

Nisan ayında 1 milyar 62 milyon dolarlık performans sergileyen İzmir’i 405,8 milyon dolarlık ihracatla Manisa izledi. Denizli ülkemize 310 milyon dolar döviz getirirken, Muğla 71,5 milyon dolar, Balıkesir 71,4 milyon dolar ihracat yaptı.

Aydın 65 milyon dolarlık ihracat seviyesini görürken, Kütayla 30.7 milyon dolar ihracat yaptı. Afyon’un ihracatı 23 milyon dolar olurken, Uşak 21.6 milyon dolar ihracat geliri elde etti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu