Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınladı

Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyon İrtibat Bürosu tarafından Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayınlandı.

Bültende, “Afetzedelerden barınma gibi olanaklardan yararlanmak isteyen bilgi kartları isteniyor”, “İtfaiyecinin telefonunu çalan Suriyeli”, “Şiddet gören çocuk deprem kurbanıdır” ifadeleri yer aldı. , “Enkaz çıkarma aşamasına gelindiğinde başka bir ekip gelip kameralarla depremzedeyi enkazdan çıkarıyor”, “Depremzedelere destek ve destek”. Diğer verilecek imkanlardan yararlanmak için AFAD kaydı şartı aranacaktır”, “Dude Platformu’nun çalışması engellenmektedir”, “Arap ülkelerinden deprem yardımı alınmamıştır”, “AFAD’a haber verilmeden arama kurtarma çalışması yapılmamaktadır” o ‘kişi yaşıyor'”, “Binlerce vatandaşın öldüğü Antakya”‘da, “Cenazeler isim yerine numara verilerek defnediliyor”, “Deprem mağdurlarına yardım yapılmadan önce GBT yapılıyor” tezlerine yer verildi.

Ayrıca, “Hatay’da depremzedelerin barınabilecekleri çadırlar dağıtılmadı”, “Avusturya kurtarma ekibi bir çocuğu kurtarmak üzereydi, Türk ekibi durdurdu”, “13-14 yaşındaki depremzedelere kötü muamele yapıldı”, “Baraj Hatay’da patlama”, “Polis, kurtarma çalışmalarını takip eden muhabiri tekmeledi”. Mersin’deki KYK yurdunun sosyal medya paylaşımlarına da “Attı” iddiasıyla bültende yer verildi.

“Afetzedelerden belge istenmiyor”

Bazı sosyal medya ve iletişim platformlarında paylaşılan bültende, “Barınma gibi imkanlardan yararlanmak isteyen afetzedelerden bilgi kartları isteniyor” iddiasının doğru olmadığı belirtilirken, şunlar kaydedildi:

“Afetzedelerden ayrıldıkları ilde ve gittikleri illerde herhangi bir belge istenmiyor. Afetten etkilenen 10 ilimizde vatandaşlar kendi imkanlarıyla veya AFAD koordinasyonunda demiryolu ile diğer illere gidebiliyor. , hava, kara ve deniz.Bölgeden tahliye etmek isteyen vatandaşlarımız tahliye merkezlerine giderek durumu bildiriyorlar.”Bu tebligattan sonra vatandaşlarımızın bilgileri tahliye sonrası barınma merkezlerindeki komisyonlara iletilmektedir. Kendi imkanlarıyla ayrılan mağdurlara gittikleri şehirlerde konaklama bilgileri veriliyor. Mağdurların AFAD’a başvurup başvurmamaları herhangi bir hak kaybına yol açmaz.”

“İftiranın merkezindeki kişi Özdağ’a dava açacağını açıkladı”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıklama yaptığı sırada televizyonda yer alan bir başka videoda yer alan “Suriyeli itfaiyecinin cep telefonunu çaldı” iddiasının asılsız olduğu bildirildi.

Bültende, görüntülerdeki “mavi yağmurluklu kişinin” polis işlemleri sırasında Suriyeli olmadığı, “çalındığı” iddia edilen kırmızı telefonun kendisine ait olduğu belirtilirken, “Merkezdeki kişi” ifadeleri kullanıldı. iftiracı, Özdağ’a tazminat davası açacağını ve parayı depremzedelere bağışlayacağını açıkladı.” ifadesi yer aldı.

“Koruma altına alınan kızın depremzede olmadığı belirlendi”

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde, şiddete uğrayan çocuğun depremzede olduğu iddiasının asılsız olduğu belirtilirken, haberde şu bilgilere yer verildi:

“Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması üzerine güvenlik birimleri harekete geçti. Olay yerlerinde küçük çocuğa şiddet uyguladığı tespit edilen SD isimli şahıs, Ankara Etimesgut İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan kızın depremzede olmadığı belirlendi.İlgili kurumlar tarafından yakından takip ediliyor.

“Deprem mağdurunun sağlığını ön planda tutuyor”

Bültende, bir televizyon kanalında deprem bölgesinden bilgi aktaran muhabirin, “Arama kurtarma çalışmaları sırasında enkazı çıkarma aşamasına gelindiğinde başka bir grubun gelip depremzedeyi kameralarla enkazdan çıkardı” dedi.

Bültende, felaket kurtarma faaliyetlerinde bulunan profesyonel ekiplerin, kurtarma faaliyetinin başından sonuna kadar belirli bir planlama yaptıkları ve buna göre süreci sürdürdükleri belirtilirken, şunlar kaydedildi:

“Enkazın şekline ve müdahale edecek ekiplerin uzmanlığına göre planlama değişiyor. Bir diğer değerli kriter de enkazın altındaki kişinin sağlık durumu. Tüm bu koşulları göz önünde bulundurarak arama kurtarma ekipleri koordineli bir şekilde çalışıyor. enkaz alanında ve depremzedenin sağlığına öncelik veriliyor.Duruma göre özellikle kurtarmanın son adımında sağlık ekipleri aktif olarak görev yapıyor.İddiayı ortaya atan muhabir yaklaşık 1.5 saat sonra canlı yayına geri döndü. , sözlerini düzeltti ve kendi iddialarını yalanladı.”

“Deprem mağdurlarını AFAD’a yönlendirin ve kayıt ettirin” iddiası

Bazı iletişim uygulamalarında paylaşılan bültende, “Deprem mağdurlarını AFAD’a yönlendirin ve kayıt altına alın. Bu kayıt, depremzedelerin takviye ve sağlanacak diğer kolaylıklardan yararlanabilmesi için bir koşul olacaktır.” İddianın tamamen asılsız olduğuna dikkat çekildi.

Bültende, depremden etkilenen vatandaşların yardım ve destek için kayıt veya başvuruda bulunmalarına gerek olmadığı belirtilerek, “Afetten etkilenen vatandaşlarımız belirlenen tüm esaslardan yararlanacak. Depremde hasar gören evler, mülkiyet hakları için başvuracak.” açıklama verildi.

“Dude platformu engellendi” iddiaları doğru değil

Dezenformasyon Bülteni’nde bazı siyasiler tarafından ortaya atılan ve medyada yer alan haberlere konu olan “Dostum platformu engellendi” iddialarının da hatasız olmadığı belirtildi.

Afet bölgesindeki tüm yardım kuruluşları, kurtarma ekipleri ve gönüllülerin AFAD ile uyum içinde çalışmalarını sürdürdüğü belirtilen bültende, Dostlar Platformu Lideri Haluk Levent’in her zaman destek aldıklarını ifade ettiği belirtildi. valisinden komutanına kadar tüm devlet görevlilerini ve tüm kurumlarla koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

Bültende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal medyadan bu yönde yaptığı paylaşıma da yer verildi.

Bazı sosyal medya hesaplarında “Arap ülkelerinden ülkemize deprem yardımı gönderilmediği” iddiasına yer verilen bültende, depremin olduğu ilk günden itibaren Türkiye’ye ayni ve nakdi yardımların gönderildiği kaydedildi. birçok Arap ülkesinden gönderiliyor ve gönderilmeye devam ediliyor.

“Resmi kurumlar dışında yapılan hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir”

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada, “Kişinin yaşadığı 112 ekipleri ve AFAD’a bildirilmedikçe enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmıyor” denildi.

Resmi kurumlara ait bilgiler dışında herhangi bir bilgiye itibar edilmemesi istenen bültende, bu tür dezenformasyon içerikleri paylaşanlar hakkında Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından gerekli yasal işlemlerin başlatılacağı kaydedildi.

Antakya’da cenazelerin isim yerine numara verilerek gömüldüğü iddiası

Bazı sosyal medya hesapları tarafından paylaşılan ve basında yer alan haberlerde yer alan bültende, “Binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği Antakya’da cenazelerin isim yerine numara verilerek defnedildiği” iddiasının asılsız olduğu belirtildi. doğru, aşağıdaki ifadeler dahil edildi:

“Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin en hızlı şekilde kimlik tespiti yapılarak cenazeleri ivedilikle yakınlarına teslim ediliyor. Arama kurtarma çalışmaları sırasında cansız bedenlerine ulaşılan ve Kimliği tespit edilemeyenlerin fotoğrafları çekildi, parmak izleri ve DNA örnekleri alındı ​​ve cenazeye gönderildi.Numara verilerek tutanak tutuldu.Cenazeler, defin ruhsatı düzenlenerek defin yeri ve mezarlığın bu kayıtla kaydedilmesinin ardından defnediliyor. numarası ve tutanakla kaydedilmesi.”

“Yardımlar ayrım yapılmadan dağıtılıyor”

Bazı sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, “Deprem mağdurlarına yardım edilirken önce GBT yapıldı ve yasal ise yardım yapılmadı” iddiasının doğru olmadığı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Kahramanmaraş’ta iki depremden etkilenen 10 ile Türkiye’nin her yerinden yardım gönderilmeye devam ediyor. Birçok ilde kurulan merkezlerde toplanan yardımlar AFAD’a uygun olarak bölgeye ulaştırılıyor. Deprem bölgesine gönderilen tüm yardımlar ayrım gözetilmeksizin dağıtılıyor. AFAD koordinasyonunda herhangi bir depremzede ortada.”

“Provokasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları prestij olmamalı”

Bültende, “Mersin’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurdunda Suriyelilerin olumsuz görüntü oluşturduğu” iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Depremzedelerin kullanımına tahsis edilen KYK Mersin Kırkkaşık Kız Öğrenci Yurdu’na sadece depremzedelerin yerleştirildiğinin belirtildiği bültende şu ifadelere yer verildi:

“AFAD koordinasyonunda, ilgili kurumlar tarafından başta yaşlılar ve çocuklar olmak üzere afetzedelerin yurtlarda barınmaları sağlandı. Yurt yetkilileri, söz konusu bir durumun söz konusu olmadığını ve kendilerine herhangi bir şikayet gelmediğini, Sosyal medyada tartışan CHP Mersin Milletvekili Ali Yetenekli Başarır sosyal medyada çıkan tezlerle ilgili olarak ilgili yurda giderek odaları tek tek gezerek herhangi bir aksilik ile karşılaşmadığını söyledi.Sosyal medyadan provokasyon amaçlı paylaşımlar prestij olmamalı.”

“Binlerce çadır kuruldu”

Bazı yayın organlarında yer alan “Hatay’da depremzedelerin barınabileceği çadırların dağıtılmadığı veya kurulmadığı” iddiasının doğru olmadığı belirtilen bültende şu bilgiler aktarıldı:

“AFAD koordinasyonunda Türk Kızılayı, sivil toplum kuruluşu grupları, asker ve gönüllüler tarafından Hatay’da binlerce çadır kuruldu. Depremden en çok etkilenen illerimizden biri olan Hatay’da kurulan çadır sayısı şu ana kadar 8 bin 924 ve bu sayı her geçen gün artıyor.Sevkiyat halinde olan çadırlarla ilk etapta 15 bin çadır kurulması hedefleniyor.”

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bültende, “Avusturya arama kurtarma ekibinin enkaz altından bir çocuğu kurtarmaya giderken bir Türk grubunun görevi durdurduğu” iddiasının yalanlandığı belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

“Görüntülerde, Avusturya Ordusu Afet Yardım Birimi’ne (AFDRU) bağlı grubun küme komutanı, nasıl çalıştıklarını anlatıyor. Görüş alanındaki kişi, molozların altında yetişkinler ve bir bebek bulunduğunu, iletişim kurmaya çalıştıklarını bildirdi. çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bütün bu operasyonun amacı enkazı yok etmek. “Altından mümkün olduğu kadar çok insanı canlı çıkarmak demek. AFDRU grubu küme komutanının konuşmaları kasıtlı olarak yanlış tercüme edilmiş ve manipülasyona hizmet etmiştir.”

??????Bültende Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ ile görüşen bir vatandaş, “Suriyelilerin Hassa’da sınırı geçerek 13-14 yaşlarındaki kızlara tecavüz ettiklerini öğrendik. Olay polis tarafından kaydedildi. artık Kuvvet Komutanlığının koruması altındadır.” İddiaların tamamen asılsız olduğu belirtildi.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bültende, kayıtlarda böyle bir olayın olmadığı, “taciz edildikten sonra ordumuz tarafından koruma altına alınan kız çocukları” iddiasının tahrik amaçlı bir manipülasyon olduğu belirtildi. halkı kin ve düşmanlığa sevk eder.

“Herhangi bir baraj patlaması söz meselesi değil”

“Hatay’da baraj patladı” iddiasının afetzedeler arasında paniğe yol açmaya yönelik bir manipülasyon olduğuna işaret edilen bültende, “AFAD, Devlet Su İşleri İdaresi ve bölgede afetle ilgili çalışma yapan ekiplerden alınan bilgiye göre, Hatay’da rastgele baraj patlaması laftır, mesele değildir.” kelime kullanıldı.

Sahadaki gruplardan alınan bilgilere göre böyle bir olayın daha önce yaşanmadığı anlaşıldı. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerine de böyle bir konu hakkında bilgi verildi. Aktarılmadığı öğrenilmiştir.” bilgisi verildi.

habergeyve.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort